Askeleet miesten tunteiden työstämiseen

Askeleet miesten tunteiden työstämiseen

Katson tästä hetkestä työuraani lähes 30 vuotta taaksepäin. Nuorena sosiaalialan miehenä pääsin silloin aloittamaan työn Lyömättömällä Linjalla, jonka kautta kohtasin lähisuhteissa väkivaltaa käyttäneitä miehiä. Miesten kohtaamiset tapahtuivat työn alkuvuosina 24/7 puhelimessa, yksilötapaamisina ja avoimina ryhmäiltoina, joissa ei koskaan etukäteen tiennyt, millaisia miehiä paikalle tulee.

Miesten kanssa tehtävän työ alkuvaiheessa pohdintaa tuotti paljon se, millaisia miehiä tulen tapaamaan. Tämä kaikki selvisi hyvin äkkiä, kun sain huomata tapaavani laidasta laitaan aivan tavallisia miehiä. Miehiä, jotka kokivat syyllisyyttä ja häpeää teoistaan. He olivat elämänsä käännekohdassa, asioiden oli nyt muututtava. Heidän oli nyt otettava vastuu teoistaan ja ryhdyttävä puhumaan tunteistaan. Näin tapahtuikin, miehet sanoittivat ja puhuivat tunteistaan, ja myös niistä, jotka käyttäytymisen taustalla olivat vaikuttaneet.

Onneksi asioita voi aina muuttaa

Edelleen psykoterapiavastaanotollani kohtaan paljon sellaisin miehiä, joille tunteiden nimeäminen ja niistä puhuminen ovat jääneet elämässä taka-alalle. Onneksi muutos asiassa lähtee nyt uudelle tielle, vaikka totuttujen tapojen muuttaminen ei aina olekaan helppoa. Tiedän, että muutoksia tapahtuu ja myös itselleni on hyvin innostavaa kuulla tarinaa siitä, miten tunteista puhuminen on alkanut näkyä myös miehen itsensä hyvinvoinnissa ja arjen toiminnoissa.

Asioita ja käyttäytymistä voi aina muuttaa, eikä koskaan se ole liian myöhäistä. Me voimme muuttaa ja katkaista myös sukupolvien ketjussa eläneitä malleja. Me miehet voimme olla tuntevia, näyttää tunteemme ja ottaa vastaan myös toisten tunteet, tärkeää ihmisten välistä tunneyhteyttä luoden.

Viisi askelta miehen tunteiden työstämiseen ja ilmaisemiseen

  1. Tunnista tunteesi, mielessä ja kehossasi (pysähdy tunteesi äärelle, huomaa ajatuksesi)
  2. Nimeä tunne ja selvitä itsellesi, mistä tunne on peräisin. (voit myös kirjoittaa tunteen paperille ja katsoa tunnetta hieman etäältä, itsestäsi etäännyttäen. Tunteesta on eniten haittaa silloin, jos et tiedä, mistä se on peräisin.
  3. Puhu tunteistasi (aluksi vaikka itsellesi, jos se helpottaa tunteen sanoittamista)
  4. Muista, että meidän miesten on lupa puhua tunteista (se ei tee meistä heikompia, vaan vahvempia)
  5. Luota siihen, että tunteista puhumisella on valtava eteenpäin vievä voima. (hanki tarvittaessa itsellesi ammattiapua tunteiden ja niiden taustalla olevien tapahtumien käsittelyyn. Älä väistele / nielaise enää tunteitasi)

” Ole rohkea ja tule tutuksi tunteidesi kanssa. Luot uudenlaisen tunneyhteyden itseesi ja teet elämästäsi itsesi näköistä sinun elämääsi”

Kuuntele Kokemusmatka miesten tunteisiin. Löydät tästä Linkistä Podin https://www.valonkide.fi/loytoretkella-podcast-kuuntele

Kirjoittanut, Jari Hautamäki