Itsemyötätunto hyvän johtamisen mahdollistajana

Johtajana pyrit toimimaan aina parhaasi mukaan. Aina et voi kuitenkaan onnistua. On helpommin sanottu kuin tehty, ettet jäisi pohtimaan johtamistoimintaasi ja varsinkin tilanteita, joissa koet epäonnistuneesi. On normaalia ja hyvä, että myös pysähdyt näiden tilanteiden äärelle.

Erityisesti epäonnistumisen hetkillä mielesi tuottaa ajatuksia ja tunnekokemuksia, joita et haluaisi kokea. On vaarana, että ne saavat sinut olemaan itsellesi hyvin itsekriittinen ja johtaa uskomuksiin, ettei sinusta ole mihinkään. Näissä tilanteissa on hyvä muistaa, että uskomukset ovat vain mielen tuotoksia, eivätkä ne aina pidä paikkaansa.

Voit myös näillä hetkillä kokea itsekriittisyyttä, joka on inhimillinen ilmiö, johon jokainen meistä voi vaikeina hetkinä sortua. Tähän mielentilaan ei kuitenkaan tarvitse jäädä, vaan hetken ”rypemisen” jälkeen voit hyväksyä nuo ikävän tuntuiset ajatukset ja ottaa niihin tietoisesti etäisyyttä. Tietoisuus omasta mielestä on hyvä pitää mielessä. Tiukan paikan tullen on hyvä vaihtaa tietoisesti perspektiiviä ja muistaa myös hetkiä, jotka tuovat hyvää mieltä.

Itsemyötätunto on tapa, jolla suhtaudut itseesi ystävällisesti ja armollisesti silloinkin, kun olet kohdannut vastoinkäymisiä tai kokenut jossain epäonnistumisia. Armollisella suhtautumisella itseesi ja valintoihisi pidät huolta myös tilannetajusta ja herkkyydestä, jota onnistunut johtaminen vaatii.

Seuraavassa viisi keinoa, joiden avulla voit ylläpitää itsemyötätuntoa:

  1. Ylläpidät pysähtymisen taidon ja pidät mielen mielessä. Mieli tuottaa ajatuksia, koet tunteita, ne tuntuvat myös kehossa.
  2. Tunnistat itsekriittisyyttä ”ei tästä tule mitään ” edistävät ajatukset. Otat etäisyyttä ajatuksiin ja muistat, että ne ovat vain ajatuksia. Voit myös lausua näin ääneen itsellesi.
  3. Tunnistat omat tunteesi – olet valmis kohtaamaan ne – osaat kytkeä ne mielessäsi myös menneeseen aikaan (mahdolliset triggerit). Muistat, että tunteita voit resetoida puhumalla.
  4. Etsit itsellesi sopivan työnohjaajan, jonka kanssa voit jakaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi luottamuksellisesti ja turvallisesti. Saat vahvistusta ja tukea johtamistoimintaasi ja pidät näin huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi.
  5. Tiedostat, että jokainen meistä tekee virheitä – olet itsellesi armollinen.

Jari Hautamäki