Toimivan dialogin merkitys ihmisten välisessä kohtaamisessa
Dialogi on puhetta, joka tapahtuu kahden tai useamman henkilön välillä. Toimivassa dialogissa puhujien välille syntyy jotain yhteistä, vaikka heidän näkemyksensä ovat erilaisia. Kahden henkilön välillä tapahtuvassa dialogissa tavoitellaan mahdollisimman tasavertaista minä – sinä asetelmaa. Toimivassa dialogissa toteutuvat sopusoinnussa niin puhuminen kuin kuunteleminen. Toimivaan dialogiin kuuluu se, että maltamme odottaa / viivästää keskustelussa omien käsitystemme ja tulkintojemme esittämistä. Isaac, 2001
Kuten tiedämme, toimiva dialogi kahden ihmisen välillä ei aina ole helppoa. Emme aina malta kuunnella riittävästi ja lähdemme helposti liian nopeasti kertomaan keskustelussa toiselle osapuolelle omia käsityksiämme. Pahimmillamme voimme loukata niillä keskustelun toista osapuolta. Moni meistä sortuu tähän huomaamatta ja aivan tahtomattaankin. Saatamme näin estää kuulluksi tulemisen kokemuksen, joka on kahden ihmisen kohtaamisessa erityisen merkityksellistä.
Toimiva dialogi vaatii keskustelun osallisilta empatiaa ja tasapainoilua puhumisen ja kuuntelemisen kanssa. Se vaatii kuunnellessa sen tiedostamista, millaisia ajatuksia / tulkintoja omassa mielessäsi herää. On hyvä muistaa, että ne ovat vain sinun tulkintojasi, eivätkä ne välttämättä ole ollenkaan ainoita ja oikeita.
Toimivaa dialogia voi onneksi aina treenata. On hyvä olla itselleen armollinen ja vaikka teemme dialogisuhteessa parhaamme välillä epäonnistumme. Onneksi dialogin aikana ja päätteeksi voi aina kysyä keskustelukumppanilta, oliko tämä hyvä näin?
Toimivaa dialogia tavoitellen,
Jari Hautamäki