Hyvä johtaja – älä aja itseäsi piippuun

Johtajana tai esimiehenä pidät huolta omalta osaltasi alaisistasi ja varmistat, että työn perustehtävä pysyy kaikilla hyvin mielessä. Pidät huolta työtä tukevista rakenteista ja tarvittavista toimintalinjoista. Kalenterisi täyttyy kokouksilla ja muilla palavereilla, ja nyt korona-aikana ne tuottavat jo ähkyä. Aikaa ei jää riittävästi henkilöstön tapaamiseen. Työpäivät ja illatkin kuluvat kuin automaattipilotilla kulkien, ja riittämättömyyden tunne kivistää välillä rintaa.

Ota käyttöön nämä viisi toimivaa keinoa, jolla voit ennaltaehkäistä piippuun ajautumista:

1. Huolehdit työpäiväsi aikana riittävästi mieltäsi palauttavista tauoista
– Pysähdyt aika ajoin tietoisesti, ja pidät sopivasti hetkiä, jolloin juot teetä tai kahvia. Kännykkä ja muut välineet sivuun. Jos ajatuksesi vievät sinua keskeneräisiin työtehtäviin, älä anna niiden koukuttaa. Totea vain itsellesi: ” minä juon nyt kahvia.”

2. Priorisoit työhässäkkääsi tietoisesti
– Varaat sopivan hetken työasioiden jäsentämiseen. Teet itsellesi kirjallisen yhteenvedon asioista, joihin itse pystyt tässä tilanteessa vaikuttamaan. Priorisoit asiat tärkeysjärjestykseen, ja tiedostat asiat, joihin voit palata myöhemmin ja paremmalla ajalla. Voit kysyä tässä kohtaa itseltäsi: miten minun kannattaa nyt tässä kohtaa ajatella, olla ja toimia, jotta asiat eivät mene pahemmaksi ja säilytän itselläni hallinnan tähän tilanteeseen?

3. Pidät huolta säännöllisestä työnohjauksestasi
– Säännöllisessä työnohjauksessa saat tilaisuuden pysähtyä rauhassa työasioidesi ääreen. Työnohjauksessa voit kokeneen ja koulutetun asiantuntijan kanssa läpikäydä työtilanteitasi. Oivallat uusia ratkaisuja, välillä hankalilta tuntuviin työtilanteisiin. Saat vahvistusta ja tukea, ja myös vinkkejä hyvinvoinnistasi huolehtimiseen.

4. Vapaalla olet vapaalla
– Muistat ja pidät huolta asioista, jotka motivoivat sinua syvällisemmin ja tuovat elämääsi hyvää mieltä ja onnellisuutta. Jos ajatuksesi vievät sinut vapaalla työasioihin ja muistat jonkun tärkeän asian, voit vaikka kirjoittaa sen muistilapulle. Kirjaamisesi jälkeen jätät asian tietoisesti sinne. Se on siellä turvassa, ja voit palata asiaan työajalla. Voit myös vapaalla ollessasi kiinnittää enemmän huomioita siihen, missä olet ja mitä olet tekemässä. Et anna mieleen tulevien työajatusten tai uskomusten koukuttaa sinua. Muistat, että sinä itse voit päättää, miten toimit, eivät ajatuksesi.

5. Rauhoitat itsesi illalla ja nukut hyvin
– Suljet tietokoneen, kännykän ja muut laitteet hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Rauhoitat itseäsi tietoisesti, ja valmistelet näin itseäsi hyvään uneen. Muistat, että ylivireys mielessä ja kehossa eivät luo hyviä edellytyksiä unelle. Varsinkaan palauttavalle unelle, joka on meille kaikille elämässä erityisen tärkeää.

Jari Hautamäki