Ilonaiheita maatilayrittäjän työssä

Sain menneen vuoden lopulla mahdollisuuden osallistua maatilayrittäjille tarkoitettuun hyvinvointipäivään Lappajärven Kivitipussa. Luento-osuudessani käsittelin Kasvun ja uudistumisen näkökulmia maatilayrittäjän työhön aihetta kytkien.

Luento-osuuteni alussa tapahtuneiden esittelyiden jälkeen pyysin osallistujia pohtimaan vierustoverinsa kanssa työhön liittyvä ilonaiheita ja tekijöitä, jotka auttavat heitä jaksamaan nykyajan maatilayrittäjän työssä. Alustukseni jälkeen osallistujat keskustelivat aiheesta innokkaasti. Hetken keskustelun jälkeen purimme keskustelua ja saimme yhdessä kuulla monia ilonaiheita, joista muutamia haluan esille nostaa myös tässä kirjoituksessani.

” Onnistunut poikiminen on aikamoinen ilonaihe ”
” Onnistuminen työssä, terveys, tilillä on rahaa, saa oppia uutta ja kehittyä ”
” Mahdollisuus päättää itselle minilomia ”
” Oman työnjäljen näkeminen, onnistumisen elämykset ”
” Saa olla ulkona, vaihteleva ja monipuolinen työ ”
” Kasvun ihme, syksyllä voi siirtää ajatuksia jo tulevaan kevääseen ”

Palautteen mukaan edellä kuvatut lauseet ja niiden ympärille rakentuneet keskustelutarinat tuottivat paljon hyvää mieltä läsnäolleilla ja myös minä kouluttajana sain mahdollisuuden olla osallisena kaikessa tässä. Se tuotti tullessaan paljon kiitollisuutta ja hyvää mieltä.

On totta, että varmasti monella maatilalla eletään tällä hetkellä monella tapaa työntäyteisiä ja haastavia aikoja. Kaiken sen keskellä on hyvä muistaa myös työn ilonaiheita ja muita työhyvinvointia ylläpitäviä ja edistäviä tekijöitä, joita maatilayrittäjän työmaailmassa vallitsee. Monet arkiselta tuntuvat asiat saattavat tuntua pieniltä, mutta kun maltamme aidosti hetken pysähtyä, ovat edellä kerrotut aiheet merkityksellisiä, kuten uuden elämän alku lehmän poikimisen myötä. Siinä tapahtumassa on jotain hyvin voimaannuttavaa ja uusia mahdollisuuksia luovaa.

Jari Hautamäki