Mä huomaan

Kesäloman kynnyksellä huomaan pysähtyväni pohtimaan mielessäni mennyttä talvea ja kevättä. Eräs teema nousee vahvasti yhteiseksi nimittäjäksi menneisiin keskusteluihini niin johdon kuin työntekijöiden työnohjauksissa ja psykoterapiaankin liittyvissä keskusteluissa. Teema ei varmaankaan yllätä sinua, mutta kerronpa siitä ”ohjaten” hieman lisää.

Matkalla johonkin?

Ennakoit tulevaa ja huomaat, nyt minulla on aivan liikaa kaikkea. Et pysty enää huolehtimaan omasta hyvinvoinnistasi ja monet sinulle tärkeät asiat ovat jääneet taka-alalle. Elämä on yhtä suorittamista päivästä päivään ja jo aamulla mietit: miten selviän taas tästä päivästä?

Voit suoriutua tässä vauhdista jonkun aikaa, mutta jossakin vaiheessa, jos jatkat samalla tavalla, olet tielläsi väistämättä risteyskohdassa. Voit risteyskohdassakin jatkaa välittämättä itsestäsi, pyrkiä vaan suoriutumaan ja sitä kautta yrittää säilyttää itselläsi hallinnan tunteen. Tällä tiellä olet jossakin kohtaa tilanteessa, että et enää kykene priorisoimaan työtehtäviäsi ja huolehtimaan muusta elämästä ja itsellesi tärkeistä asioista. Terveydentilasi niin henkisesti kuin fyysisesti on heikko ja somaattiset oireet /sairaudet valtaavat kehoasi. Tätä tilaa voidaan kutsua myös työuupumiseksi.

Kohti uudenlaista elämää…

Risteyskohdassa toinen vaihtoehto on: Huomaat sen, missä olet menossa ja pysähdyt aidosti, olet läsnä omien ajatustesi ja tunteidesi kanssa. Puhut ja keskustelet tilanteestasi sinulle läheisten ihmisten kanssa ja haet tarvittaessa ammattiapua elämäntilanteesi kokonaisvaltaiseen rauhoittamiseen.

Kun maltat ja uskallat pysähtyä, löydät matkallasi tien siihen, mikä oikeasti ja aidosti sinulle tärkeää. Alat hiljalleen huolehtia, suorittamatta myös omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi. Voit hyvin ja saat aikaan myös työssäsi uudenlaisia onnistumisen kokemuksia. Erään asiakkaani sanoin, kaikki uusi on lähtenyt siitä, että nyt ” Mä huomaan ” ja silloin minun on aika pysähtyä ja toimia hyvinvointini eteen. Työnohjauksissa, pysähtymisen kautta hän on saanut uudenlaista otetta niin itsensä kuin työssä johtamiseen. Hän kuvaakin elävänsä nyt uutta aikaa ja onnistumiset kannustavat ja tuottavat iloa.

Pysähtyminen on hyvää ennakointia

Muistetaan siis jokainen meistä ” huomata” ja pysähtyä aika-ajoin siihen, missä kohtaa olemme juuri nyt ja miten hyvin suunnassa sen kanssa, mikä on meille itsellemme tavoiteltavaa ja tärkeää .Pysähtyminen on hyvää ennakointia itsestä hyvää huolta pitämiselle. Tällä hetkellä itselleni on tärkeää asettautua tulevaan kesälomaani sillä ajatuksella, että varaan siihen mahdollisimman paljon hyviä pysähtymisen hetkiä, hyvässä seurassa ja maisemissa.

Aurinkoista kesää meille kaikille!

Jari Hautamäki