Mahdollisuus elämänlaadun parantamiseen

Työvuosieni aikana olen kohdannut ja auttanut puhelimessa useita ihmisiä, joilla omasta hankalasta tilanteesta ammattiauttajalle kasvokkain kertominen on tietyistä syistä johtuen ollut hankalaa. Tämän kaltainen puhelinauttamistyö juontaa juurensa jo vuosien takaa. Ensimmäisinä kriisiauttamistyön vuosina tein puhelinauttamistyötä 24/7 Lyömättömällä Linjalla. Puhelin kulki mukanani kaikkialla ja puhelimen kautta kohtasin perheväkivallan eri osapuolia.

Seuraavassa ote kirjastani Mikä Minuun Meni (Gummerus 2014). Se on puhelinauttamistyöni alkutaipaleelta.

”On vuosi 1995. Alan hiljalleen virittäytyä aiheeseen. Olen saanut tehtäväkseni päivystää Lyömättömän Linjan puhelinta aluksi parin vuorokauden ajan. Saan käyttööni NMT-puhelimen, joka tarjoaa uutta liikkuvuutta työtä varten. Puhelin kulkee mukanani kotona ja vapaa-aikana. Odotan ensimmäistä puhelua jännittyneenä. On hiljaista, tarkistan välillä puhelimen toimintaa. Yöllä puoli yhden aikaan puhelin soi. Soittaja on nainen, joka haluaa keskustella kanssani vaikeasta perhetilanteestaan.”

Poistin yritykseni palveluista psykoterapian pari vuotta sitten, koska olin saanut palautetta siitä, että se voi karkottaa myös potentiaalisia asiakkaita, jotka eivät halua ostaa palveluja ”kallonkutistajalta”. Varmasti tämä saattaa olla joissakin tapauksissa totta, mutta en kuitenkaan henkilökohtaisesti ollut kokonaan sinut tämän asian kanssa.

Muutama viikko sitten tapahtuikin eräs käännekohta, joka sai minut uudelleen pohtimaan psykoterapian ja puhelinauttamistyön kokemuksiani. Ryhdyin ohjaamaan yhdessä naisohjaajan kanssa perheväkivaltaa kokeneiden naisten ryhmätoimintaa. Naisten avoimet ja rohkeat keskustelut ja ryhmän yhteinen aito kohtaaminen koskettivat minua monella tapaa. Ne palauttivat mieleeni sen, mikä auttamistyössä on minulle merkityksellistä. Ihmisten aito kohtaaminen tuottaa vastavuoroisesti paljon hyvää mieltä ja se on voimaannuttavaa toivoa luovaa.

Ryhmäkeskustelut palauttivat minut siis hyvällä tavalla perusasioiden ääreen. Nyt tiesin jälleen miten jatkossa toimin. Palautin psykoterapian vanhalle paikalleen ja toin jo mielessäni pitkään kyteneen ajatuksen nykyaikaisesta puhelinterapiasta ja sen tarpeellisuudesta yritykseni palveluihin.

Mahdollisuus elämänlaadun parantamiseen luo toivoa. Puhelinterapia on varteenotettava mahdollisuus ja matalankynnyksen terapiamuoto, jos sinun ei ole mahdollista tulla psykoterapiavastaanotolle. Haluat järjestää elämäsi asioita uudelleen, mutta tarvitset siihen tukea. Toivot, että voisit keskustella tilanteestasi jonkun toisen ihmisen kanssa. Jos haluat, sinun on nyt mahdollista keskustella kanssani puhelinterapiavastaanotolla.

Klikkaa kotisivuiltani kohtaa puhelinterapia ja katso, miten saat ajan vastaanotolleni.

Kevätterveisin,

Jari Hautamäki