Millainen on Pohojalaanen mies?

Olen toiminut jonkun aikaa hyvinvointi- ja kehittämispalveluiden yrittäjänä Seinäjoella ja sen lähialueilla. Toimistollani olen tavannut tänä aikana useita miesasiakkaita. Kuulemani perusteella tapaamiseen luokseni tuleminen voi etukäteen jännittää ja jopa pelottaa. Useimmiten tapaamisessa kuitenkin käy niin, että huomaamme jo sovitun tapaamisajan yllättäenkin päättyvän ja kuulen lauseen: ” Kylläpäs tämä aika kului nopeasti ja kun just vasta päästiin alkuun, tää tapaaminen olikin hyvä juttu ”

Perinteiset ja vanhanaikaiset roolimallit ovat vielä liian usein vallalla ja on ymmärrettävää, että perheen ulkopuoliselle henkilölle tai psykoterapeutille omista asioista puhuminen voi olla ainakin omissa ennakkomielikuvissa hankalaa. Tällä alueella on vielä paljon kehitettävää avun hakemisen kynnyksen madaltamiseksi. Olen eri yhteyksien kautta ymmärtänyt, että aivan liian moni mies jää niin maatalouden kuin muunkin toimialueen yrittäjänä ja yksityishenkilönä yksin asioidensa kanssa. Kiire vie usein huomion hyvinvoinnin huolehtimisesta, eikä arjessa jää palauttavaa aikaa itselle, parisuhteelle tai perheelle, tuoden tullessaan elämään monia hankaluuksia. Onneksi aina on toivoa paremmasta ja onneksi on miehiä, jotka luovat omalla avun hakemisen esimerkillään uutta mallia myös muille miehille. Tiedän, että osa heistä on kertonut avoimesti muille tilanteestaan ja avun hakemisestaan ja saaneet siitä ystäviltään hyvää ja kannustavaa palautetta.

Olen saanut kuulla naisten suulla siitä, millainen on Pohojalaanen akka. Nimitys ei kuulemma ole naista vähättelevä vaan enemmänkin arvostava ja kertoo kuulemma siitä, kun akka jotain päättää hän myös tekee sen. Millainen sitten on Pohojalaanen mies ? Tätä en vielä osaa tässä vaiheessa määritellä, mutta sen ainakin jo tiedän, että halutessaan ja sopivan tilanteen vallitessa Pohojalaanen mies puhuu ja puhuu myös tunteistaan. Jään mielenkiinnolla, avoimin ja uteliain mielin jatkamaan tätä jo aikoinaan Lyömättömältä Linjalta alkanutta miesaiheen tutkimusmatkaani. Ehkä jonkin ajan kuluttua osaankin jo määritellä oman kokemukseni pohjalta tätä miesasiaa paremmin.

Jari Hautamäki