Pohojanmaalla puhutahan tuntehista

Omat elämänkokemukseni ja työni kautta tapahtuneet kohtaamiset ovat vakuuttaneet minut tunteista puhumisen tärkeydestä. Se koskettaa meitä kaikkia sukupuoleen katsomatta. Moni kipuilee tunteiden tunnistamisen, nimeämisen ja niistä puhumisen kanssa. Taustalla voivat olla epävakaat lapsuuden kokemukset, joiden myötä tunteet ovat elämässä jääneet taka-alalle.

Tunteet ja niistä puhuminen luo tärkeitä merkityksiä

Jokaisessa perheessä lasten tulee saada kertoa kaikista tunteistaan. Samoin myös meidän aikuisten on hyvä näyttää tunteitamme lapsille. Turvallisen tunneilmaston kautta luomme lapsillemme eväät toimivaa tunnesäätelyä tuottavan kiintymissuhteen.

Tunteet ja niistä puhuminen ovat myös toimivan parisuhteen yhteysmoottori. Ilman toimivaa tunneyhteyttä parisuhde ei voi toimia toivotulla tavalla. Usein tällaisessa suhteessa yhteinen moottori alkaa yskiä ja moottori sammuu.

Toimivat ystävyyssuhteet ovat myös meille tärkeitä ja niiden kautta voimme reflektoida ja vahvistaa itsetuntemustamme. Kehittyneen itsetuntemuksemme kautta voimme vahvistaa itsellemme elämää, jossa huolehdimme muita enemmän itsestämme ja siitä, mikä on itsellemme tärkeää.

Nyt on siis aika toimia

Sukupolvien ketjussa voimme edelleen ylläpitää vanhanaikaista tunnekulttuuria, jossa ei ole pitänyt ryhtyä poraamahan. Näin useiden asiakkaitteni kertomana Pohjanmaalla on ollut usein tapana. Onneksi minulle on kerrottu välillä myös toisenlaisia kokemuksia.

Usein olen myös kuullut asiakkailtani toiveita, voisiko joku tehdä asialle jotain ja että pääsisimme vihdoin eroon vanhasta tunteista puhumattomuuden kulttuurista. Nyt on siis tullut meidän kaikkien aika toimia. Jos ylläpidämme vanhaa tunteista puhumattomuuden kulttuuria, tehdään asiassa nyt muutos. Jos tapamme on jo nyt puhua tunteista, jatketaan samaan malliin.

Tunneasian suhteen toteutamme toimia nyt myös yritystoimintamme puitteissa. Tunnelinja on lähtenyt asemalta matkaan. Tunnelinjan tarkoituksena on olla esimerkki ja avaus uudelle tunteista puhumisen kulttuurille, jotta yhteiskuntamme olisi hyvinvoivempi ja tuottavampi. Löydät lisätietoja Tunnelinjasta: www.tunnelinja.fi

Jokainen meistä tarvitsee itselleen suhteita, jossa voimme tulla kuulluksi ja nähdyksi, tuntevana itsenämme. Seuraavassa lainaus erään miehen, nimimerkillä Matin tunnetarinasta, (luonnos kirjasta Tuntevat Miehet)

 ” Miesten pitää puhua enemmän tunteistaan, se helpottaa heti. Asiat, jos niitä vaan mielessään hautoo ne korostuvat siitä ihan poskettomasti.  Ne voivat saada vääriä merkityksiä ja sisäinen tunnekuohu jää sinne jotenkin painolastiksi. Jos sen puhuu ulos ja jos on joku sellainen henkilö kenelle voi puhuu ja purkaa sitä, mieli on suorastaan kevyt. Tunne ei enää paina takaraivossa ja jos sitä vaan pyörittää omassa päässään, sairastuttaa se sitten ihan myös fyysisesti”

Kirjoittanut, Jari Hautamäki