Pysähdy

Nykypäivän työarkeen ja muuhun elämään on viime aikoina mahtunut yhteiskunnallisesti monenlaisia näkökulmia. Korona on vienyt työtehtäviä ja siirtänyt niitä etäyhteyksiin. Elämässä on eletty karanteeniaikaa ja kontaktit ystäviin tai muihin meille tärkeisiin ihmisiin ovat jääneet rajoitusten vuoksi vähemmälle. 

Korona-aika ei ole kuitenkaan muuttanut sitä perusasiaa, että voidaksemme hyvin, me kaikki tarvitsemme arkeemme aitoja pysähtymisen hetkiä. Sellaisia hetkiä, joissa voimme olla hetken tekemättä mitään. Keskittyä vain aikaan ja paikkaan, missä olemme ja kenen kanssa. Vaikkapa vain kahvia juoden tai työkaveria tavaten tai kotona yksin tai läheisten seurassa aikaa viettäen. Tai liikkumalla luonnossa tai tekemällä jotain sellaista itsellesi tärkeää, joka edistää palautumista arjen kiireestä.

Pysähtyminen on käännekohta

Pysähtyminen hyvissä ajoin on hyvää ennakointia itsestä ja laadukkaasta työstä huolehtimiseen. Pysähtyminen on myös käännekohta sille, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Jatkatko samaan malliin kuin aikaisemmin eli painat vain täysillä ja suorittamalla menemällä päivästä päivään, välittämättä itsestäsi ja hyvinvoinnistasi? Suorittamisella pärjäät jonkun aikaa, mutta pitkässä juoksussa tien pää tulee vastaan. Vaikutukset henkiseen hyvinvointiin ja somaattiseen terveyteen ovat itselle vahingollisia. Se on myös sitä laadukkaalle ja kehittävälle työn tekemiselle.

Pysähtymisen kautta uuteen suuntaan

Työni kokemusten kautta tiedän, että monet kohtaamani asiakkaat tiedostavat pysähtymisen merkityksen. Elämä ja työ on voinut tuntua hankalalta ja vaativalta. Näissä vaiheissa ei ole voinut antaa itselleen lupaa pysähtyä ja pysähtymisen ajattelu on voinut tuntua jopa liian pelottavalta. On vain ollut pakko mennä ja yrittää eteenpäin.

Onneksi asiantuntijan apua ja tukea on tarjolla myös uuden suunnan löytämisen tueksi. Omien ajatusten ja tunteiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Tunteet kuuluvat jokaisen meidän elämään ja niistä puhuminen tätä päivää. Usein puhuminen avaa mieleen uutta tilaa ja oivalluttaa myös uudelle suunnalle.

Pysähtyminen on palkitsevaa

Pysähtyminen vaatii sinulta rohkeutta ja tiedän, että se on erityisen palkitsevaa. Se auttaa sinua voimaan paremmin. Kuuntelet sen myötä enemmän itseäsi ja toteutat asioita, joita sinä itse oikeasti haluat ja toivot. Elämäsi alkaa näyttää valoisammalta ja huomaat, että pystyt priorisoimaan paremmin työtehtäviäsi. Alat myös entistä useammin kokea onnistumisen kokemuksia niin työssä kuin muualla elämässä.

Pysähtymisen kautta saat mahdollisuuden luoda uuden suhteen omiin ajatuksiisi, etkä anna enää ”ei tästä mitään tule” uskomusten ajaa sinua kuoppaan. Muista, sinä itse päätät sen miten toimit, eivät ajatuksesi, tunteet tai uskomuksesi!

Pysähdy – ryhdy treenaamaan uutta tapaa tai pidä huolta jo nykyisistä pysähtymisen tavoistasi!

Jari Hautamäki