Unelmia ja toiveita vuodelle 2015

Vuosi 2015 on aluillaan. Monet työhön liittyvät viralliset toimintasuunnitelmat on laadittu jo edellisen vuoden aikana. Tästä huolimatta uskon, että tähän aikaan moni pohtii mielessään vielä edellisen vuoden tapahtumia ja suuntaa ajatuksiaan arvioiden tulevaa vuotta. Henkilökohtaisesti huomaan pysähtyväni aika ajoin tähän pohdintaan ja luon mielessäni unelmia ja toiveita kuluvalle vuodelle.

Olen toiminut sosiaali- ja terveydenhuollon erilaisissa työtehtävissä yli 25 vuotta. Viimeiset 20 vuotta olen saanut olla mukana toteuttamassa ja kehittämässä Espoossa pioneerityönä toimivaa Lyömätöntä Linjaa. Kyseinen työ on tuonut eteeni erilaisia ihmiselämän vaiheita suruineen ja iloineen. Suuremmassa määrin kriisiluonteinen työ on ollut monella tapaa koskettavaa. Erityisesti asiakkaideni ja heidän perheidensä elämässä tapahtuneet myönteiset muutokset ovat olleet kannustavia ja toivoa luovia kokemuksia.

Perustin vuonna 2007 päätoimeni rinnalle yrityksen, jonka kautta kehitimme myös yhdessä silloisen työtoverini kanssa vankiloissa nykyisin toimivaa Unbeatables-ohjelmaa. Tämän alkuvaiheen jälkeen olen toteuttanut yritykseni kautta erilaisia työhyvinvointiin liittyvä työtehtäviä, kuten työnohjausta. Olen myös tässä työssä saanut kokea mieleenpainuvia ja opettavia hetkiä, joista olen hyvillä mielin.

Tällä hetkellä olen Lyömätön Linja Espoossa -yhdistyksen toiminnanjohtaja ja yrittäjä. Tasapainoilen kahden eri toimintakentän tehtävissä. Tehtävät ovat tukeneet toisiaan ja niiden vuoropuhelussa olen voinut kehittää osaamistani entistä monipuolisemmaksi. Ammatillisen osaamisen rinnalla ne ovat kehittäneet minua myös ihmisenä ja arvostan paljon tätä työn minulle suomaa mahdollisuutta.

Unelmani ja toiveeni vuodelle 2015 on toteuttaa edellä mainittuja työtehtäviä sopivassa suhteessa ja toivon, että ne ovat edelleen hyvässä vuoropuhelussa keskenään. Haluan oppia ja kehittää osaamistani erilaisissa toimintaympäristöissä ja toivon, että saan uusien suunnitelmieni ja osallisuuksieni kautta lisää tähän mahdollisuuksia. Tiedän, että minun on huolehdittava erityisen hyvin työtehtävieni rajaamisesta, jotta minulle jää riittävästi aikaa läheisilleni, ystäville ja harrastuksille.

Haluan edelleen olla avuksi ja tueksi työntekijöille, työryhmille ja työyhteisöille, kehittää johtajuutta ja työyhteisöjen toimintaa. Haluan olla mukana kehittämässä ja tuottamassa väkivaltatyön palveluja ja osallistua uuden tiedon tuottamiseen.

Vuoden 2015 lopulla olen tyytyväinen aikaan saannoksistani. Olen saanut mieleenpainuvia kokemuksia erilaisista ja uusista toimintaympäristöistä. Olen saanut kehittää osaamistani ja tuottaa uutta tietoa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Vuoden lopulla korkkaan pullon kuohuvaa hyvillä mielin. Rauhallisen joulun ja uuden vuoden jälkeen suuntaan ajatuksiani hetkeksi menneeseen ja arvioin uuden vuoden unelmia ja toiveita.

Työelämään liittyy meillä kaikilla usein unelmia ja toiveita. Kerroin sinulle edellä kokemuksistani. Toivon, että ne kannustavat myös sinua pohdinnoissasi. Kuinka tietoisesti käyt mielessäsi tätä pohdintaa? Seuraavassa sinulle muutama ratkaisukeskeinen kysymys, jonka avulla voit halutessasi jäsentää unelmia ja toiveitasi.

Mitä unelmoit ja toivot työssäsi tapahtuvan tämän vuoden aikana? Mitkä asiat/askeleet ovat sinulle välttämättömiä saavuttaaksesi unelmasi ja toiveesi? Mistä tiedät vuoden lopulla, että unelmasi ja toiveesi toteutuivat? Mitä teet ja millä fiiliksellä olet silloin?

Työn iloa ja myönteisiä unelmia toivotellen,

Jari Hautamäki